Bij een rijk bodemleven, hebben planten nauwelijks bemesting nodig. Een eenvoudig huismiddeltje om de grond wat te verbeteren is het lichtzure koffiedik, dat onder andere stikstof en kalium bevat.
Bovendien houd je katten op afstand en bestrijd je er slakken mee. Strooi deze koffieprut gelijkmatig uit of meng dit door de grond zodat er geen al te grote concentratie ontstaat, want dan gaat het schimmelen.
Plant altijd zorgvuldig in losgemaakte grond met een goede bodemstructuur.
Maak het plantgat groot genoeg zodat de wortels er ruim inpassen.
Droge wortelkluiten kun je het best even flink in een emmer water onderdompelen tot er geen luchtbelletjes meer uit borrelen.
Als de wortels in de pot dicht op elkaar zijn gegroeid, peuter je die voorzichtig los, zodat de wortels gestimuleerd worden om zich een weg te zoeken in de ondergrond.
Zet de plant niet dieper dan de bovenkant van de kluit want anders krijgt hij te weinig zuurstof. Met name heesters en bomen slaan daardoor slecht aan en worden dan overgevoelig voor allerlei aantastingen en kunnen hierdoor doodgaan. Daarom is het van groot belang de grond rond bomen nooit te veel op te hogen.
Vervolgens druk je de grond stevig maar voorzichtig aan, zodat er een ringvormig geultje rondom de plant ontstaat. Daarna neem je al gietend de waterproef.
Zakt dit water meteen weg, dan moet de bodem opnieuw worden aangedrukt, tot het een poosje blijft staan. Vervolgens slibt de vochtige grond om de haarwortels.
Geef daarna nooit water zolang de bodem vochtig is.
Harry Pierik