Onder bomen kan het kurkdroog zijn. Strooi daarom enkele handjes bentoniet en werk dat door de grond. Je hoeft dan minder water te geven want deze zwelklei houdt veel vocht vast en zorgt bovendien voor een goede bodemstructuur, zeker als het vermengd wordt met humus en wat zand.
De zo ontstane rulle grond biedt gunstige groeiomstandigheden voor planten. Voor te ontwerpen tuinen op zand laat ik de bodem standaard met compost en vooral met bentoniet bewerken. Deze zandgrondverbeteraar is in kleine of grotere zakken verkrijgbaar bij elk goed tuincentrum.
Wil je onkruidgroei indammen, dan is het handig om een laagje mulch aan te brengen met houtsnippers of goed verteerde compost. Dat geeft allerlei voordelen want het levert niet alleen een barrière tegen onkruid op, maar het zorgt ook voor minder zonlicht op de bodem, waardoor het voor onkruid moeilijker wordt om daar te ontkiemen. Bovendien krioelt het onder zo’n mulchlaagje van allerlei voor planten waardevolle schimmels, bacteriën en eencellige diertjes. Deze organismen nemen mineralen en voedingstoffen tot zich en zijn daardoor een geduchte concurrent van onkruidzaadjes. Bijkomend voordeel is dat de bodem onder een mulchlaagje over het algemeen ’s zomers minder snel uitdroogt en in de winter meer warmte vasthoudt. Strooi een laagje van een paar centimeter om de planten heen, niet óp de planten!
Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen, want afgezien van de nadelen voor het milieu, vernietig je daarmee ook het voor planten praktisch onmisbare bodemleven. Datzelfde doet kunstmest, bovendien voegt dit nitraten toe, wat meer onkruidgroei veroorzaakt.
Harry Pierik