Welke planten bloeien rijk en lang, zijn zo goed als onverwoestbaar en eisen weinig onderhoud? Diverse langlevende, kruidachtige zaadplanten zijn uitermate geschikt voor boomtuintjes.
Van deze vaste planten noem ik in de komende twee stukjes enkele winterharde cultuurvariëteiten en soorten van het geslacht Geranium. Het gaat hier om tuingeraniums, niet te verwarren met die bekende rode geraniums in bakken, waar-je-niet-achter-moet-komen-te-zitten. Dat zijn namelijk Pelargoniums, wel familie en ook mooi, maar niet winterhard en met een heel andere uitstraling. Toen Linnaeus in de achttiende eeuw alle levende wezens twee Latijnse namen gaf: een geslachtsnaam en een soortnaam, werden de Pelargoniums ondergebracht bij het geslacht Geranium. Omdat deze Zuid-Afrikaanse perkplanten immens populair werden en de tuingeraniums nog praktisch nergens te koop waren, werd de naam geranium enkel gebruikt voor Pelargoniums.
De ooievaarsbekfamilie dankt haar naam aan de zaaddozen die aan de bovenkant uitlopen in de vorm van een lange vogelsnavel. Geranium komt van het Griekse woord Geranos, kraanvogel.
De meeste tuingeraniums gedijen op niet al te droge grond in lichte schaduw. Na de winter kunnen deze formidabele bodembedekkers bij de grond worden afgeknipt. Terwijl muggen een hekel aan de typische geraniumgeur hebben, worden de bloemen het hele seizoen druk bezocht door vlinders, bijen en hommels.
Wie van helder lilablauwe bloemen houdt, zou Geranium ‘Rozanne’ kunnen kiezen. Boven een halve meter hoog heuveltje van handvormig, groen gemarmerd blad zweven de bloemen als blauwe schoteltjes, eindeloos doorbloeiend doordat ze steriel zijn. Dit feest voor het oog duurt vanaf mei tot het begint te vriezen.
Harry Pierik