Een andere zeer geschikte geranium om in een boomtuintje te planten is de donkere ooievaarsbek, afkomstig uit Midden- en Zuid Europa, maar hier als stinsenplant ingevoerd en verwilderd.
Deze Geranium phaeum, is lang geleden van buiten Nederland ingevoerd en aangeplant om te verwilderen op stinsen, het Friese woord voor stenen huizen. Evenals de meeste stinsenplanten zijn dit voorjaarsbloeiers die vroeger vaak rond buitenplaatsen en in pastorietuinen werden aangeplant. Aan de donkerpaarsbruine, enigszins teruggeslagen bloemblaadjes dankt ze haar Engelse naam mourning widow.
Roze tot witte voorjaarsbloeiers zijn de verschillende cultuurvariëteiten van Geranium macrorrhizum die als praktisch wintergroene bodembedekker de hele boomspiegel onkruidvrij kan houden met haar geurende, licht behaarde blad. Ze vermeerdert zich vooral via dikke wortelstokken, waar ze ook haar wetenschappelijke naam aan dankt.
Kruisingen van Geranium endresii x Geranium versicolor zijn de Geranium x oxonianum hybriden, voor boomtuintjes ideaal als onkruid werende, zeer lang bloeiende planten, variërend van wit tot donkerrood, al dan niet met een netwerk van donkere adertjes. Deze geraniums die zowel in de volle zon als in schaduw gedijen, verspreiden zich makkelijk via zaad.
Ideaal in schaduw en zelfs op droge plekken bloeit de uit Zuid- en Midden Europa afkomstige Geranium nodosum eindeloos met roze violette bloemetjes. De bladeren zijn heldergroen en glanzend.
De van april tot oktober lichtpaarsbloeiende bermooievaarsbek, Geranium pyrenaicum, kan zich op een zonnige plek enorm uitzaaien. Ze groeit snel en verstikt met haar wintergroene, geurende blaadjes kleinere planten, dus ook het onkruid waar ze zelf qua uitstraling wel iets van weg heeft.
Harry Pierik