Watergeven is een van de belangrijkste klusjes in de zomer, dat geldt zeker voor een boomtuintje en vooral als de planten er nog niet zolang geleden zijn ingezet.
Bij veel concurrentie van boomwortels, zullen de tuintjes sneller uitdrogen en is het handig om de beplanting aan te passen.
Kurkdroge plekken in zondoorstoofde, steenachtige grond, kan de rode spoorbloem (Centranthus rubur) overleven door haar vlezige, blauw berijpte bladeren en haar knolvormige wortels, waarin ze vocht en voedsel opslaat. Oorspronkelijk komt ze uit Zuid-Europa maar op verschillende plaatsen in Nederland is ze uit tuinen ontsnapt en met name in stedelijke gebieden verwilderd.
De meestal rozerode - soms witte - bloeiwijze, in bolle bijschermen, lijkt op die van de valeriaan, waar ze ook familie van is. Vandaar dat ze vroeger ook wel rode valeriaan werd genoemd. De trompetvormige bloemetjes eindigen in een spoor, vol nectar.
Met een beetje geluk komt er een kolibrievlinder op af, die net als een kolibrie, in een flits, met snorrende vleugels voor de bloem stil hangt en met de lange roltong alle spoortjes leegzuigt. Kijk goed want binnen enkele tellen schiet hij naar een volgende bloem.
Hoewel de losse pollen van Centranthus rubur soms bijna een meter hoog kunnen worden, hebben de stengels de neiging om te gaan liggen. Als de bijna uitgebloeide bloemtuilen worden afgeknipt vormt ze nieuwe bloemen. Zo kan ze de hele zomer en nazomer doorbloeien. Mocht de plant na een aantal jaren wat achteruit gaan, verdeel dan de kluit en plant haar opnieuw uit.
Harry Pierik