Lichtgroen, oranje en in iets mindere mate wit en bruin zijn de kleuren van het Tuinlandlogo en precies in deze tinten is de tuin heringericht.
Dit grote, overdekte tuincentrum bevindt zich op het bedrijventerrein de Marslanden, aan het spoor naar het noorden.
Herinrichting
Tussen de parkeerplaatsen en de Charles Storkstraat lagen twee driehoekige lappen groen bedekt met grote plantvakken van één soort, doorspekt met taxusheggen.
Aan mij de uitdaging om van dit plantsoenachtige groen een kleurrijke sfeervolle tuin te maken, die niet al te veel onderhoud vraagt.
De herinrichting kostte een week. Nadat praktisch alle vaste planten en veel heesters op het gemeentegras waren geparkeerd, werden de taxusheggen met een kraantje uitgegraven en in groepjes van drie per plantgat op hun nieuwe plek gezet. Zo veranderden deze heggen na een flinke knipbeurt in een speels en onvoorspelbaar ritme van achterin de border verspreid staande, donkergroene taxusbollen.
Vervolgens werd de grond bewerkt, gespit, gefreesd en verbeterd. Toen kon het grote puzzelen beginnen. Zowel oude hergebruikte planten als de vele nieuwe soorten kregen langzaam maar zeker hun plek. Belangrijk uitgangspunt daarbij was de opbouw van de borders. Van laag naar hoog en dan zo dat er een eigen, min of meer besloten wereldje ontstond. Ik wilde experimenteren met de kleuren van het bedrijf. Heel precies werd een levend tapijt geweven met bladeren, bloemen en takken in de tinten van het Tuinland logo.
Er ontstonden patronen van zich herhalende planten: afwisseling in vorm, kleur en textuur, wintergroen of bladverliezend.
Over het algemeen wordt aanbevolen geen soorten of cultuurvariëteiten bij elkaar in de buurt te zetten, die op elkaar lijken. Dit geldt voor elke plant. De ene cultivar zou dan in het niet vallen bij de andere. Soms is dat zo, maar toepassing van onderling afwijkende cultuurvariëteiten verhoogt de diversiteit en de rijkdom aan details en vergroot de harmonie van de tuin. Zo staat er een ruime variatie in geschoren naaldbomen. Deze wintergroene organische vormen met bijzondere textuur geven het hele jaar door structuur aan het bloembed.
Gea Knol schreef over deze tuin het volgende gedicht:
Tuinland
Tussen winkels en wegen
planten als bakstenen
in het gelid.
Gelijk, gelijk
maar zo wilde de aarde zichzelf niet baren.
Het wilde, zwart als heelal, wachten
op aangewaaide natuur en
op handen gedragen zaden.
Het wil alle kleuren dragen als in een bloemenvallei,
onnoemelijk veel soorten lichtgroen
met gele schitteringen, witte bollen
die lijken op sneeuw,
diep bruin paarse bladeren
en een beetje oranjerood gegiechel er tussendoor.
Soms wordt er aan de aarde geschonken.
Gea Knol
Ga naar de wesbite van Tuinland.
Ga naar de website van In Balans Hasselt.