Een onverhard eikenlaantje leidt naar een gerenoveerde boerderij in het landgoed de Gunne. De door de eigenaren van het landgoed aangeplante fruitbomen vormden een uitgangspunt voor het ontwerp.
Evenals de wens van de bewoners om een zekere beslotenheid in de tuin te laten ontstaan maar tegelijkertijd optimaal zicht op het landschap te houden. In de moestuin stonden allerlei geparkeerde planten op hergebruik te wachten.
Zicht op de border voor het bakhuisje. Links achter de inmiddels wat meer uitgegroeide appelboom ligt de geelwitte tuin. Zes jaar na aanleg.
De lijnen zijn uitgezet en gemarkeerd met stokken. De hergebruikte planten staan al op hun nieuwe plek, januari 2005.
De graszoden liggen erin, januari 2005.
De hergebruikte - en nieuwe beplanting begint aan te slaan. Achter de border langs, loopt een paadje met houtsnippers, juni 2005.
Verbinding tussen het centrale grasveld en het zitje in de hoek van de tuin. Doordat de beide bloembedden elkaar als het ware overlappen – het graspad loopt ertussendoor – vormen deze bloembedden vanuit huis en terras visueel een afsluitend geheel, juni 2005.
Zicht vanuit het zitje, rechts is het bakhuisje nog net te zien. Juni 2005.
De bloembedden beginnen wat meer volume te krijgen. Augustus 2006.
Houtsnipperpaadjes achter de borders zorgen voor optimale toegankelijkheid en bieden uitzicht op de tuin vanaf allerlei verschillende punten. Augustus 2006.
In de eerste herfst na de aanleg beginnen met name de vaste planten zich te ontwikkelen. Met o.a. Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’, Crambe cordifolia en Verbena bonariensis. Oktober 2005.
De vaste planten krijgen het eerste jaar al volume. Het omringende landschap vormt een passend decor. Oktober 2005.
Dezelfde plek zes jaar later; terwijl het grasveld een door het bloembed afgesloten ruimte lijkt, vormt de tuin één geheel met het omringende landschap. Juli 2011.
De geelwitte tuin naast het bakhuisje, augustus 2006.
Langs de spatrand, opzij van het huis, juli 2011. Links van het midden bloeit de pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Early Sensation’. Aan de voet van de zuiltaxus staat Dryopteris erythrosora met haar koperkleurige nieuwe blad.
Het pad opzij langs het huis. De taxusheg is rigoureus gesnoeid, januari 2005.
Hetzelfde pad, zes jaar later, met links vooraan Hydrangea paniculata ‘Early Sensation’ achter de vloeiende, rond geknipte taxusheg, juli 2011.
Zicht vanaf het erf op de vloeiende taxusheg. Uiterst rechts staat de herfstsering Ceanothus ‘Gloire de Versailles’, juli 2011.
Zicht op de rand van het erf bij de oprit, met onder andere Buddleja en Ceanothus ‘Gloire de Versailles’. Op de achtergrond en rechts is de eikenlaan te zien, juli, zes jaar na aanleg.
Lees het artikel uit het tijdschrift Buitenleven over deze tuin.