Om het gebied aan het eind van de Melkmarkt in Zwolle een nieuwe impuls te geven is er op de plek van het Maagjesbolwerk een groot woonwinkelcomplex gebouwd.
Architect Hans Ruijssenaars ontwierp dit nieuwe bastion waarbij de scherpe vormen van het voormalige verdedigingswerk uit de tachtigjarige oorlog en de lijn van het Zwarte Water in ere werden hersteld.
Binnenhof Maagjesbolwerk, drie jaar na herinrichting.
Onder dit in 2003 in gebruik genomen Maagjesbolwerk bevindt zich een ruime parkeergarage. Boven het winkelcentrum ligt een door drie woonlagen omringde binnenhof. Centraal in deze, alleen voor bewoners toegankelijke binnentuin, doemt een glazen koepel op in een ringvormige plantenbak. Aan weerskanten ligt een driehoekig vlak met in het midden een lantaarnpaal.
Vetplantenbed dat aan het vergrassen is, mei 2005.
In de ring waren twaalf veldesdoorns geplant en op de bodem van de bak groeide maagdenpalm. Beide pijlpuntvormige driehoeken waren bedekt door een vetplantenbed dat behoorlijk aan het vergrassen was.
Drie jaar na aanleg wilden de bewoners de binnenplaats graag veranderen. Ze richtten een tuincommissie op en vroegen mij om advies. Belangrijk uitgangspunt was om er een sfeervolle, bloemrijke ontmoetingsplek van te maken, passend in het architectonisch concept. Het plan is door de bewoners, onder mijn begeleiding, in twee fasen uitgevoerd.
Eerste fase
Allereerst werden de driehoeken aangepakt. Het sedumtapijt werd opgerold en verkocht, om plaats te maken voor rode mijnsplit. Om de lantaarns zijn boombankjes gezet. Daaronder staan potten met klimop en Lonicera japonica ’Hall’s Prolific’, die heerlijk geurend bloeien en de palen ook ’s winters aan het zicht onttrekken.
Bewoners beplanten de bakken op het rode mijnsplit.
Tweepersoonsbankjes staan in een kring met daartussenin houten plantenbakken. Bij de inrichting van die bakken viel de keuze op makkelijk te onderhouden, lang bloeiende planten.
Kring van bakken en bankjes op de rode mijnsplit. De witte pluimen zijn van de vroeg bloeiende pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Dharuma’. De groene bossen daarnaast zijn van de later bloeiende H. pan. ‘Lime Light’. Er is een begin gemaakt met de beplanting van heesters in de ring met veldesdoorns. Juni een jaar na aanleg.
Klimop is niet alleen een klimmer maar ook een kruiper en hanger. Langzaam maar zeker transformeren de bakken in bloeiende klimopheuveltjes. Eind september, met doorkijk naar het Rodetorenplein.
Eind september, twee jaar na aanleg, onder toeziend oog van de Peperbus. Hedera helix ‘Adam’, bonte klimop met kleine blaadjes vormt samen met eveneens bonte kardinaalsmuts een wintergroene ondergrond voor de beide pluimhortensia’s en de doorbloeiende Rosa ‘Bonica’ die in de winter glimmende, oranje bottels heeft.
Tweede fase
In de ringvormige plantenbak, tussen de veldesdoorns, op een bed van maagdenpalm, zijn allerlei vaste planten en bloeiende heesters gezet. Hydrangea paniculata ‘Lime Light’ kreeg ook in deze ring een prominente plaats, samen met H. arborescens ‘Annabelle’ en H. paniculata ‘Kyushu’. Verder staan er allerlei rijkbloeiende heesters, vaste planten en hier en daar een wintergroene varen.
Ring met rode duizendknoop, pluimhortensia en vlinderstruik, augustus drie jaar na aanleg. Op de achtergrond zijn de bloeiende bakken op de rode mijnsplit te zien.
Ring met veldesdoorn, rechts de glazen koepel.
Ring met pluimhortensia en wintergroene varen. Op de achtergrond zijn bankjes en bloeiende bakken op de rode mijnsplit te zien.
Link:
www.ruijssenaars.nl