• Rotonde Wijheseweg

    Rotonde Wijheseweg

De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer.

Wie vanuit de stad richting Wijhe rijdt, ziet, nog net binnen de bebouwde kom, een rijk begroeide rotonde opdoemen. Bermen met grassen en inheemse planten flankeren deze weg en aangrenzende stroken bosjes en bomen onttrekken de huizen voor een groot deel aan het zicht, wat het geheel een landelijke uitstraling geeft. Daarom spelen grassen een hoofdrol op deze rotonde. Daarnaast staan er veel verschillende vaste planten en heesters met blad, bloem en bes, voornamelijk in de logotinten van de sponsor: lichtgroen en oranje.
Deze rotonde is geadopteerd door het nabijgelegen bedrijf Tuinland.

1Juli, tweeënhalf jaar na aanleg, met o.a. pluimhortensia, Heleniums, de vlinderstruik Buddleja ‘White Ball’, pollen pampasgras, lampenpoetser op de voorgrond.

2Boven en onder: zomer, tweeënhalf jaar na aanleg.

3

 

Aanleg en onderhoud

Het onderhoud wordt verzorgd door de afdeling groen van In Balans Hasselt.

4De rotonde is plantklaar gemaakt, in de rijrichting zijn zware keien geplaatst zodat er niet over de jonge aanplant heengereden kan worden.

5Juli, ruim een half jaar na aanleg. Medewerkers van In Balans Hasselt plegen het onderhoud. Foto: Adriaan Holsappel.

Beplanting

Na het tweede jaar beginnen de meeste vaste planten en grassen flink uit te dijen. Met name de pollen pampasgras stijgen in de herfst en winter met hun pluimen boven de rotonde uit en vormen vanaf afstand een soort baken. Uiteindelijk zullen de met oranje bessen beladen vuurdoorns hoger worden en boven de graspluimen uitrijzen.

6Links Buddleja ‘White Ball’ met daarvoor o.a. de transparante stengels van de uitgebloeide Cephalaria gigantea. In het midden twee verschillende pluimhortensia’s: Hydrangea paniculata ‘Early Sensation’ en daarachter Hydr. Pan. ‘Dharuma’. Onderaan Thuja occidentalis ‘Rheingold’ met Crocosmia 'George Davidson' en Helenium. Rechts wat meer op de achtergrond lijkt Lonicera nitida ‘Baggesen’s Gold’ op te gaan in de bladverliezende heester Spirea x thunbergii. Augustus ruim tweeënhalf jaar na aanleg.

7Crocosmia 'George Davidson', zomerbloeiend knolgewas met daarachter o.a. de vaste planten Helenium ‘Sahin’s Early Flowerer’ en Cephalaria gigantea en de heesters Thuja occidentalis ‘Rheingold’ en wat verder op de achtergrond Hydrangea paniculata ‘Lime Light’.

8Buddleja ‘White Ball’, Spirea, grassen, vuurdoorn en hortensia’s.

9Links en rechts Cephalaria gigantea met haar bleekgele bloemen. Rechtsachter Buddleja ‘White Ball’. In het midden Spirea japonica ‘Albiflora’. Juli, tweeënhalf jaar na aanleg.

10Links vooraan het fijne blad van Spirea x thunbergii met daarnaast de okergele bloemen van Ligularia dentata ‘Othello’. Rechts voor Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ de witte vlinderstruik Buddleja davidi ‘Silver Anniversary’. Op de achtergrond en daarbovenuit diverse vormen van pampasgras. Oktober, bijna drie jaar na aanleg.

12Verschillende vormen van pampasgras domineren het beeld. Links de witte herfstanemoon Anemone ‘Honorine Jobert’, daarnaast Buddleja davidi ‘Silver Anniversary’. Rechts het pijpenstrootje Molinia caerulea ‘Transparent’, waar de wintergroene heester Choisya ternata ‘Sundance’ doorheen schemert.

11Glycyrrhiza yunnanensis; roodbruinbehaarde peulen aan rode stelen van dit zoethout uit Zuid China.

13Pampasgras met links Anemone ‘Honorine Jobert’ en Buddleja davidi ‘Silver Anniversary’. In het midden Buddleja ‘White Ball’ met daarachter de oranjegele vuurdoorn Pyracantha ‘Soleil d’Or’. Op de voorgrond het oranje wolfsmelk Euphorbia griffithii ‘Fireglow’ loopt over in de pluimhortensia Hydrangea paniculata ‘Burgundy Lace’. Uiterst rechts de lichtgroene blad houdende struikkamperfoelie Lonicera nitida ‘Baggesen’s Gold’, die ineen lijkt te vloeien met de bladverliezende heester Spirea x thunbergii. Eind oktober.

14Planten op de rotonde vormen langzaam maar zeker een eenheid met de bomen op de achtergrond. Links het pijpenstrootje Molinia caerulea ‘Transparent’ en Hydrangea paniculata ‘Pink Diamand’. Rechts van het midden de uitgebloeide zilvergrijze kogeldistel Echinops sphaerocephalum ‘Arctic Glow’ en daarnaast de pluimen van het kleinere pampasgras Cortaderia selloana ‘Pumila’.

15Rosa ‘Westerland’ de hoge, oranjebloeiende heesterroos met daarachter het lichtgroene blad van de blaasspirea Physocarpus opulifolius ‘Dart’s Gold’. Daarnaast bessen van de oranje vuurdoorn Pyracantha ‘Orange Glow’.

16November, drie jaar na aanleg.

www.tuinland.nl
www.inbalanshasselt.nl

 

De Stentor

DSC 0057

docxArtikel de Stentor

 

De Peperbus

de-peperbus-rotonde-wijheseweg

pdfde-peperbus-rotonde-wijheseweg.pdf

 

logo-tuinenstruinen

Lees ook mijn column op tuinenstruinen.org: "Rotonde aan de Wijheseweg te Zwolle".

 

Stedelijk groen

tumbnail

Secret Village, Amsterdam Centrum

Een groene oase, vol terrassen, en tegelijkertijd een uitgaansgebied met nationale en internationale uitstraling, in hartje Amsterdam, dat is wat de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat voor ogen stond, toen ze de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) oprichtte.

thumb broerenkerkplein tumbnail

Broerenkerkplein

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om passende beplanting te bedenken.

thumbnail

Drijvende tuintjes voor koningsdag.

Samen met Groei en Bloei afdeling Zwolle, Tuinland, de Groene Welle en de Ambelt heb ik mogen werken aan een bijzonder project. Aan de vaarroute, langs de kade van de Thorbeckegracht zijn in april 2016 voor koningsdag negenenveertig drijvende tuintjes ingericht.

thumb 7

Havixholt

Aan het Almelose kanaal in Zwolle ligt een door DLH ontwikkeld nieuwbouwwijkje, waarin het luxe appartementencomplex Havixholt staat.

thumb aldo van eycktuin tumbnail Custom

Aldo van Eycktuin, buurttuin in de openbare ruimte.

In 2007 heeft de gemeente Zwolle mij benaderd met het verzoek om de groene ruimte in het Aldo van Eyck-complex opnieuw vorm te geven.

Lezen

lezen-klein-def

Over tuinen

Naast het ontwerpen van tuinen schrijf ik erover in Columns, mijn boek en voor het Amerikaanse weblog Gardening Gone Wild. Bovendien zijn er in verschillende media artikelen over mijn tuinen verschenen. Ook kunt u meer lezen over mijn werkwijze en natuurlijk over mijn verborgen stadstuin.

 

Kijken

tuineninbeeld370x221

Tuinen om in te dromen

Harry Pierik tuinontwerp heeft in de loop der jaren een groot portfolio opgebouwd. Zijn werk vertoont hij in verschillende films. Dichters en fotografen verbeelden zijn tuinen in de rubriek door andere ogen. In Tuinen in beeld vindt u een keur aan tuinen en doet u inspiratie op.

Doen

activiteiten370x221

Ga er op uit!

Met veel plezier geef ik lezingen en masterclasses over mijn visie en werk, én rondleidingen door mijn verborgen stadstuin of door andere door mij ontworpen tuinen. Drie keer per jaar organiseer ik open tuindagen en bent u van harte welkom.

Harry Pierik tuinontwerp groenadvies
Assendorperstraat 178
8012 CE Zwolle
tel. +31 (0)38 4220564
e-mail: mail@tuinharrypierik.nl 

facebook  facebook.com/deverborgenstadstuin

facebook  facebook.com/harrypierik

pdfDownload de routebeschrijving hier.

Fotografie © Harry Pierik. 

pdfPrivacy policy

ontwerp en bouw: NMEDIA