Uitgangspunt bij de herinrichting van deze tuin is een, aan de bungalow grenzend, rechthoekig zwembad, omzoomd door vierkante tegels. Moet de hele tuin strak worden met gras, taxushaagjes en buxusbollen?
Past daar ook een bloembed met een natuurlijke uitstraling bij?
De bewoners keken uit op een praktisch dode paardenkastanje én werden geconfronteerd met een bungalow in aanbouw, dicht tegen de erfafscheiding aan.
Bloembed tegen de erfafscheiding juli 2009.
Doorkijk naar border. Juli, een jaar na aanleg.
Hoe kun je van min vijftig plus tweehonderd maken? De zieke kastanje werd gerooid en daarna is de grond plantklaar gemaakt. Door op de achtergrond wintergroene coniferen en blad houdende heesters en kleine bomen te planten wordt het huis van de buren in korte tijd aan het zicht onttrokken, terwijl de border dan een verbinding zal vormen met de boomtoppen in de verte, waardoor de groene ruimte groter lijkt te worden.
Het rechthoekige zwembad, met haar nieuwe, strakke omlijsting van antracietkleurige oudhollandse tegels, past bij bovengenoemde weelderige border en vormt er tegelijkertijd een treffend contrast mee.
Zicht op het zwembad en op het huis van de buren in aanbouw, de ligusterheg en de grindtegels worden vervangen, februari 2008.
Dezelfde plek in juli 2009. De ligusterheg heeft plaatsgemaakt voor taxus en de grindtegels zijn vervangen door antracietkleurige oudhollandse tegels. De wintergroene heesters en bomen op de achtergrond in het bloembed ‘gummen’ het huis van de buren bijna uit. Langzaam maar zeker vormt datzelfde bloembed een visuele verbinding met de bomen in de verte.
Het bloembed in het jaar van aanleg, oktober 2008.
Het strakke, rechthoekige zwembad met daarachter het bloembed voor de nieuwe bungalow van de buren, juli 2009.
Gemengd bloembed met vaste planten, grassen en heesters als afscheiding. Juli 2009
Detail van het bloembed met onder andere Liriope muscari, het kruipend zenegroen Ajuga reptens ‘Atropurpurea’, Sedum 'Matrona', Dryopteris erythrosora de wintergroene varen met koperkleurig jong blad, Potentilla fruticosa ‘Daydawn’, Aster lateriflorus ’Horizontalis’ en Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’.
Oplopend bloembed, rechts van het midden de sierpeer met zilverachtig blad, Pyrus salicifolia ‘Pendula’, eind juli 2009.
Datzelfde bloembed, met aangrenzend grasveld en het strakke tegelpad bij het zwembad, juli 2009.
Links een deel van de border, rechts het zwembad met strakke lijnen, daarachter een glimp van de vijver, juli 2009.
Grote vijver met natuurlijke uitstraling
De dichtgeslibde vijver achter het huis is in de nazomer leeg gebaggerd en uitgediept. In oktober zijn de oevers beplant met woekerende bodembedekkers en hortensia’s. Bovendien is er een wandelpaadje rondom de vijver aangelegd.
De vijver wordt uitgebaggerd, augustus 2008.
De vijver is uitgebaggerd en er staat weer water in. De oevers zijn onder andere beplant met de bodembedekkende smeerwortel Symphytum grandiflorum ‘Hidcote Blue’ en hortensia’s Hydrangea serrata ‘Bluebird’, oktober 2008.
Hydrangea serrata ‘Bluebird’ juli 2015
Hydrangea serrata ‘Bluebird’ en Hydrangea arborescens juli 2015
Hydrangea serrata ‘Bluebird’ met bijpassende zomerse hemel, spiegelend in de vijver, juli 2015.
Oever met onder andere de struisvaren Matteuccia struthiopteris, Darmera peltata en Hydrangea serrata ‘Bluebird’. Onder de treurwilg staat Iris ensata, juli 2015.