Tijdschrift
Harry Pierik 'tuinen om in te dromen' - Artikel in Terra Architectura
inspiratiebron voor groenprofessionals, nummer 4/5- 2005.
Harry Pierik 'tuinen om in te dromen'
Artikel in Terra Architectura
inspiratiebron voor groenprofessionals,
nummer 4/5- 2005.
Harry Pierik is tuinontwerper en kenschetst zijn tuinen als 'tuinen om in te dromen, tuinen die verrassend en spannend, rustgevend en harmonieus zijn, tuinen die zowel een levend schilderij zijn als praktisch met zithoek, zandbak of schommels. Tuinen die het landschap binnenlaten en waar je het hele jaar niet op uitgekeken raakt,' tot zover de brochure van Harry Pierik. De foto's van zijn tuinen tonen mini arcadische taferelen en wanneer hij zijn tuin achter zijn huis in Zwolle laat zien weet je het zeker; hier is een ontwerper aan het werk die met planten en alle 'ontwerptrucs' die je maar kunt bedenken de beschouwer 'tuin' wilt laten beleven. In zijn eigen tuin, geen loungebank, geen hardsteen, geen muur, geen haard, geen roestvrij- of corten- staal, geen split zelfs geen stoel.Een rechte lijn valt hier niet te ontdekken laat staan een haakse as. Maar wel heel veel zichtlijnen en verrassende vista's. Midden in de stad Zwolle op 1000 m⊃2; heeft hij zijn tuin gemaakt en zijn handtekening wordt gevormd door planten, struiken en bomen. Hij geeft vorm met licht, door bomen speciaal te snoeien, gunt je doorzichten op ooghoogte over het gazon door paden te maken van 1meter 50 diep en pakt de omgeving in door middel van een geraffineerd gebruik van klimplanten. Een gewone wilde 'bermplant' staat hier naast de meest zeldzame plant en dan nog vaak zo dat ze elkaar 'omarmen'. Zijn borders helemaal uit, hier vind je ze nog oplopend tot 3 meter hoog en met een verrassende coulissen werking. Zijn tuin is bijzonder en toch vertrouwd, hier is een romanticus aan het werk.
Harry Pierik is van oorsprong onderwijzer en op het moment dat hij begint uit te leggen hoor je de pedagoog, op een rustige toon en met een afgewogen dictie vertelt hij: 'Als je met strakke vloeiende lijnen werkt, lijkt de tuin oneindig. Heb je een vierkant, met alle respect, dan hoef je maar een kant te zien en je weet hoe de rest is. Met die vloeiende lijn wordt de tuin onvoorspelbaar en dat vind ik heel belangrijk, dat onvoorspelbare, dat verrassingselement. Ik ben plantenliefhebber, plantengek, verzamel dus veel planten. Planten vormen voor mij de bouwelementen in de tuin. Heesters, vaste planten, bolgewassen alles door elkaar. En dan kom je op het volgende belangrijke punt: de borders moeten van veraf prachtig zijn, adembenemend, maar ook van dichtbij, vandaar de diversiteit aan planten. Mijn borders zijn eigenlijk gecomprimeerde bloemenweides, dat boeketachtige wil ik erin terug zien. En zo ontwerp ik ze ook. Veelheid staat in dienst van eenheid. Natuurbeleving in een gecomprimeerde vorm.
Harry Pierik is een veelzijdig man, hij fotografeert, schildert, onderwijst, geeft lezingen, doet literair redactiewerk, redigeert boeken en bovenal ontwerpt tuinen. Zijn hart ligt bij het op de een of andere manier uitdrukken van zijn gevoelens en gedachten in vormgeving. Hij vindt het heerlijk al die verschillende dingen te doen. Zijn podium is zijn tuin achter zijn huis, hier kan de schoolmeester in hem de rondleidingen verzorgen, de creatieveling in hem vormgeven en fotograferen, en de plantenliefhebber genieten van de planten. 'Beleven is voor mij synoniem van genieten. En als mensen, ook de doorgewinterde tuinliefhebbers, aangeven dat ze zoiets nog nooit hebben gezien, is dat natuurlijk heel prettig. Als ontwerper ben ik niet de enige die bepaalt hoe de tuin uiteindelijk wordt. Ik stuur, ik geef altijd mijn alternatieven aan als ik bepaalde dingen niet mooi vind, maar de opdrachtgever moet uiteindelijk wonen, leven en genieten in de tuin. De tuin is wel altijd herkenbaar, want de mensen komen natuurlijk bij mij omdat ze een bepaald soort tuin willen. Ik inventariseer uitgebreid wat de wensen zijn en daar houd ik rekening mee. De tuin is altijd het resultaat van een dialoog. Als ik ontwerp het ik het beeld van een tuin over drie jaar voor ogen. Je moet als ontwerper natuurlijk het gedrag van je planten kennen, hoe groot, hoe snel. Over het algemeen moet je kunnen zeggen hoe het er over een jaar uitziet, gelet op de grondsoort, het licht etc. Door op de juiste manier te knippen, handhaaf je de diversiteit van je beplantingstapijt. Tuinen ontwerpen is een uitdaging; nieuwe wereldjes maken, klei, zand, verschil in licht en grootte. Het is zeer inspirerend telkens nieuwe tuinen te maken, waarin het hele jaar veel valt te beleven en waar veel mensen van genieten.'
Henk Dijkman
Fotografie: © Henk Dijkman