Krant
Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt
Over elke centimeter is nagedacht
Artikel De Stentor, door Mark van der Vegt
Hij heeft niets met 'kattenbakken', met steen en grind. Tuinkoning Harry Pierik wil een caleidoscopisch geheel zien; een eenheid in diversiteit creëren.
Vierkante vormen zie je niet, bloemenvelden van één soort zijn saai en de deur moet na entree wel weer goed worden gesloten, want anders kon de loslopende goudfazant wel eens ontsnappen. Over tuinen, kleuren, trends en veelzijdigheid: op bezoek bij Harry Pierik, ontwerper van schilderachtig mooie tuinen. Er zijn bezoekers die vanaf de Assendorperstraat weer terug naar het stadscentrum gaan. Naar het VVV-kantoor. ,,Omdat ze ons dan niet hebben kunnen vinden", zegt de vrouw des huizes, vandaag 'kassameisje'.
Het groene meesterwerk dat achter de deur van Assendorperstraat 178 verborgen ligt, verraadt zich slechts door de groene bebossing aan de voorkant van het pand. Het is, naast het adres, ook het enige waarop de bezoekers zich kunnen oriënteren als ze op zoek gaan naar de tuin van Harry. Het zijn tuinliefhebbers vanuit alle windstreken; van Zutphen tot Groningen, van Nederlanders tot Denen en Duitsers- als Harry Pierik Open Tuin houdt, komen ze kijken. En er valt, naast wat schellen van ogen, genoeg te kijken. Het een is nog mooier dan het ander, al is de grootste verassing de opzet en omvang van de tuin. Want die is uniek. Dat zegt Harry zelf en dat vindt het merendeel van de 500 bezoekers die dit weekeinde de groene pracht en praal als een groene kathedraal eert. De omvang is even groot als onverwacht, want tussen de bakstenen werkelijkheid die Assendorp is, is de groene, open plek achter nummer 178 opzienbarend. ,,Vooral in de zomer doet dit denken aan een open plek in het bos", zegt de man met de groenste vingers van Zwolle zelf. Het is een plek geheel naar zijn hart en dus zonder trendy gedoe, want Harry Pierik volgt geen trends, Harry Pierik ís de trend. En dus wijkt zijn tuin af van hoe een tuin er doorgaans uitziet. Maar waar zit dat 'm in? Pierik wijst om zich heen en laat het woord caleidoscopisch vallen. ,,De tuin is zo opgezet dat je vanuit elke positie een ander perspectief krijgt. Elke vierkante centimeter is gepland of gedoogd." Maar bovenal vindt de tuindokter dat zijn stijl zich kenmerkt door diversiteit. ,,Kijk nou eens naar dit bordertje", zegt hij. ,,Op deze kubieke meter zie je al meer dan dertig soorten. Dwars door elkaar en oplopend in hoogte. En zo heb ik dat overal proberen te doen. De tuin is dan ook het hele jaar een prachtig gezicht, met wisselende bloeiperiodes en mooie verschuivingen in kleur." Het resultaat daarvan is dat de tuin een pleisterplaats voor een groot aantal soorten vogels, vlinders en insecten is. ,,Kijk, daar heb je een witvlindertje!" zegt Greet Bakker. ,,Dat bedoel ik nou! Wie goed kijkt, ziet veel." Bakker heeft zelf een tuintje 'zo groot als een postzegel', maar kan genieten van Harry's groene hemel op aarde. ,,Ja en ik zie met afgrijzen de 'verstening' van tuinen." 'Kattenbakken', noemt Pierik die tuinen. ,,Steen met grind, want dat is zo onderhoudsvriendelijk. Brrr. Nee, daar doe ik niet aan mee."