Aan de Van Wevelinkhovenstraat, in de Zwolse wijk Dieze, ligt het Historisch Centrum Overijssel. Deze schatkamer verrijkt de samenleving met zo’n twintig kilometer archieven en collecties uit heel Overijssel en de stad Zwolle.
Uitgangspunten voor het tuinontwerp rondom het HCO waren zowel de vorm als de functie van het gebouw.
Het beeld ‘Presse-papier’ van Marinus Boezem in de voortuin.
De omgeslagen bladzijde van architect Rob Moritz en het opkrullend metaal van Marinus Boezems ‘Presse-papier’, bij de entree, laten zich makkelijk associëren met golven. Daarom heb ik een golvende tuin ontworpen in ziltige tinten met veel zilvergrijs en daarboven, bij wijze van schuimkoppen, deinende schermen, bollen en pluimen van onder andere hortensia’s en grassen.
Pluimen en grassen onder de plataan en naast de nieuwe vleugel van het HCO gebouw, de omgeslagen bladzij van architect Rob Moritz.
Als hoeder van geschiedenis is dit archief dus tot de nok toe gevuld met papier. Daarom zijn karton, papier en perkament in allerlei kleuren wit, grijsbruin of beige om het gebouw heen getransformeerd in bes, blad en bloem.
In 2011 bestond de tuin uit een grasveld met daaromheen een vuurdoornheg.
Onder de plataan en naast de omgeslagen bladzijde van Rob Moritz wuiven pluimen , bollen en schermen van grassen, vaste planten en heesters.
De graszoden zijn afgeplagd en diep ondergespit. Hovenier Theo Wensink en een medewerker van het grondbedrijf Mulder-Eykelkamp maken de tuin plantklaar, november 2011.
Een jaar na aanleg komen de grassen, pluimhortensia’s en o.a. Salix integra ‘Hakuro Nishiki’ tot ontwikkeling.
Naast bijzondere soorten heb ik hier ook heel algemene en zelfs als ‘burgerlijk’, ‘gedateerd’ of ‘plantsoengoed’ bestempelde planten toegepast. Zoals bijvoorbeeld het witbonte wilgje op stam, Salix integra ‘Hakuro Nishiki’, het pampagras, als retro uit de jaren zestig van de vorige eeuw, en de sneeuwbes, Symphoricarpus alba, woekeraar en kampioen onderhoudsarme plantsoenplanten. Op deze plek vergen de sneeuwbessen echter wel wat onderhoud; zorgvuldig worden ze geschoren in verschillende hoogtes en om ze in toom te houden, worden nu en dan worteluitlopers verwijderd. De artistieke uitdaging zat vooral in het componeren van al deze wat ongebruikelijke plantencombinaties tot een rijk gedetailleerde eenheid, in bovengenoemde kleuren, passend bij het gebouw en in de omgeving.
Ter verwelkoming, bij de ingang, rijst een pol pampasgras Cortaderia selloana ‘Pumila’ boven het beukenblok uit. Links achter de vuurdoornheg is ‘Presse-papier’, het beeld van Marinus Boezem, nog net zichtbaar.
‘Presse-papier’ van Marinus Boezem, januari 2016.
Zicht vanaf de Eikenstraat in oktober. Op de voorgrond, net boven de heg, de kleinbloemige Aster lateriflorus ‘Bleke Bet’, daarachter o.a. pampasgras Cortaderia selloana en gesnoeide sneeuwbes Symphoricarpus alba.
Juli 2015. Links vooraan de witbloeiende, compacte vlinderstruik Buddleja ‘White Ball’, de lichtgroene blaadjes zijn van de sneeuwbes, Symphoricarpus alba en rechts het blad van pampasgras Cortaderia selloana. Links op de achtergrond staat de smalbladige wilg Salix exigua, in het midden de duindoorn Hippophae rhamnoides met daarachter, tegen de gevel, de meidoorn.
Links vooraan staat het geschoren wilgje Salix integra ‘Hakuro Nishiki’, met daarachter o.a. de olijfwilg Elaeagnus ‘Quicksilver’, de smalbladige wilg Salix exigua en pampasgras Cortaderia selloana. Rechts Hydrangea paniculata ‘Little Lime’ en Hibiscus syriacus ‘Red Heart’. September 2015.
Architect Rob Moritz:
www.19hetatelier.nl
Over beeldhouwer Marinus Boezem:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marinus_Boezem
www.depaviljoens.nl/page/286
www.historischcentrumoverijssel.nl
De Stentor |
De Peperbus november 2012 |